Kasa fiskalna tanio

Razem z prawem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuacja osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w placówkach gastronomicznych jest dokładna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć zastosowanie do osób zabierających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W sprawa obowiązujących przepisów prawa tego nie łączy się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj więcej o te, które świadczą nasze usługi sezonowo. Podobna sprawa jest w przypadku podmiotów bawiących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W układzie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do wykorzystywania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W bieżącej formy nie ma znaczenia wielkość lokalu, lub istnieje więc szeroka restauracja, czy same mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie ma i wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o stanie na wprowadzenie takich kwot w dziedziny gastronomicznej. Dlatego te kasę rejestrującą w klubie gastronomicznym powinien było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa musiała istnieć obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do pracy, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z drugimi stawkami VAT dla artykułów z bogatych kategorii.  Był to pierwszy powód do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bezpośredniej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zwolnienia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, lecz nie w grudniu ale w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wprowadzić do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w współczesnych lokalach kasę rejestrującą należy ustalić w toku 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w którym stała utworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.